top of page

Vinkit kestävämpään ruokailuun

Suunnitelmallisuus

Sekä ruuan terveellisyyttä ajatellessa että hävikkiä vähennettäessä on paljon merkitystä sillä, että suunnittelet ostoksesi etukäteen.

 

Turhat ostokset jäävät pois ja hävikin todennäköisyys vähenee. Näin on myös helpompi olla valmiina tekemään juuri sellaista ruokaa, jota sinä tai perheesi haluatte!

shutterstock_1367232311.jpg
shutterstock_556492396.jpg

Ruuan valmistus

Ruuan kypsennysvaiheissa tärkeintä ympäristön kannalta on energiankulutuksen minimointi.

 

Kaikkein vähiten energiaa vie mikroaaltouunin käyttö ja tämän jälkeen esimerkiksi hella ja vedenkeitin. Uunissa kypsentäminen vie vähän enemmän energiaa, mutta on toisaalta terveellinen tapa valmistaa ruokaa.

 

Tee uunissa kerralla isompi annos ruokaa! Valmiin annoksen voi myös pakastaa. 

Kuivatuotteet

Kuivatuotteet säilyvät pitkään keittiön kaapissa ja muutamalla perustuotteella on monta erilaista käyttötapaa.

 

Suosi kotimaisia, lähellä tuotettuja valmisteita. Esimerkiksi kvinoaa löytyy kaupan hyllystä usein sekä kotimaisena että ulkomaisena versiona. Katso mitä paketissa lukee. Apunasi on myös Hyvää Suomesta -pakkausmerkintä.

 

Tiesitkö, että kotimaisen kauran hiilijalanjälki on kuudesosa Thaimaassa tuotetun riisin hiilijalanjäljestä? Riisin viljelyssä käytetään myös paljon vettä.

Toivottavasti saat näistä vinkkejä kuivatuotteiden hyödyntämiseen!

pexels-cottonbro-3737648.jpg

Pakastaminen

Pakastaminen on hyvä tapa välttää hävikkiä. Voit pakastaa monet ylijääneet ruoka-aineet. Muun muassa leipä, marjat ja tuoreet yrtit sopivat sellaisenaan pakastimeen.

 

Näiden lisäksi moni muu ruoka-aine on pakastettavissa – kannattaa aina ensin selvittää onko tuote pakastettavissa ennen kuin heität mahdollisen ylijäämän pois!

 

Pakastettua ruoka-ainetta on helppo ottaa käyttöön aina vain juuri se määrä, jonka tarvitset. Suosittelemme myös tekemään tarvittaessa isomman annoksen ruokaa kerrallaan ja pakastamaan siitä osan. Näin sinulla on terveellistä ruokaa aina valmiina pakastimessa.

Kaupassa käynti

Kaupassa käynti saattaa yllättäen kattaa ison osan taloutesi syömiseen liittyvästä hiilijalanjäljestä.

 

Suosi ostoksilla käymistä jalan tai pyörällä mikäli mahdollista. Jos liikut autolla, osta mahdollisimman monen päivän ruokatarpeet kerralla. 

52344_Via_Esca_Ryhmavalmennus_filmi_1920

Säilykkeet

Jos ateriassa käytetään säilykettä, käytä loputkin tuotteesta parin päivän sisällä muihin aterioihin! Jääkaapissa säilytettäessä säilykkeet tulee siirtää kannelliseen rasiaan.

 

Mahdollisen ylijäämän voi yleensä myös pakastaa. Tällöin tuote pitää vain siirtää pakastuksen kestävään rasiaan.

pexels-olya-kobruseva-5595425.jpg

Pakkaukset ja hävikki

Hävikillä on suurempi ympäristövaikutus kuin tuotteen pakkaustavalla. Osta siis vain se, minkä käytät!

 

Eri kaupat tarjoavat erikokoisia paketteja ja eri kotitaloudet tekevät ruokaa erilaisille henkilömäärille. Tästä syystä resepteissä on usein vaikea määritellä selkeitä pakkauskokoja.

 

Suunnittelemalla ruokalistan ja ostokset etukäteen, voit arvioida tarvittavia määriä tarkemmin. Mikäli ruoka-ainetta kuitenkin jää yli, yritä käyttää se johonkin muuhun ateriaan. Myös pakastaminen toimii todella monen raaka-aineen kohdalla hyvin.

 

Kasviksia voi puolestaan upottaa hyvin moneen ruokaan vaikka ylimääräisenä!

pexels-keegan-evans-105588.jpg

Satokausi ja paikallisuus

Suosimalla lähellä kasvatettuja, tuoreita kasviksia, pienennämme kuljetusten ja varastoinnin aiheuttamia ympäristöpäästöjä. Satokauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään lähtökohtaisesti vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten lämpöä ja valoa.

 

Ulkomailta tuotaessa sesonkikasvisten runsas saatavuus mahdollistaa niiden kuljetuksen laivalla, mikä pienentää niiden hiilijalanjälkeä.

 

On siis monta syytä suosia satokauden kasviksia ja hedelmiä!

 

Pyri suosimaan kotimaisia raaka-aineita aina kun se on mahdollista. Valitse myös mieluummin lähempänä tuotettu tuote, mikäli se on mahdollista. Valitse esimerkiksi kiinalaisen tofun sijaan EU:ssa valmistettu tai vaikkapa kotimainen kaurasta valmistettu kaurapala.

garden-carrots_925x_edited.jpg

Verkossa ostaminen

Verkossa ostettaessa mukana ostamisessa on yleensä suunnitelmallisuus – hävikin ja heräteostosten määrä vähenee! 

 

Verkosta ostettaessa voit itse valita toimitustavan. Toimitustavaksi voi valita vaikka noudon sellaiseen aikaan, jolloin olet joka tapauksessa tulossa töistä autolla kaupan ohi.

pexels-cottonbro-6591151.jpg
bottom of page